Cercetatorii Universitatii Ohio au descoperit ca sosurile de tomate incalzite de mai multe ori sunt benefice pentru sanatate, deoarece reincalzirea intervine in structura antioxidantului lycopen prezent in rosii, facandu-l mai usor de transportat in sange.
Diferite studii demonstrasera deja ca lycopenul este benefic in prevenirea cancerului si ca ar putea combate, de asemenea, bolile de inima si diabetul. Alte studii au demonstrat ca procesarea rosiilor crude in diferite sosuri creste beneficiile pe care acestea le aduc sanatatii. Acum, cercetatorii au descoperit o metoda de a spori efectul benefic al rosiilor, printr-o tehnica deja folosita de multe persoane - reincalzirea spaghetelor bologneze.
In rosia neprocesata, molecula de lycopen are, in general, o forma liniara, care ingreuneaza trecerea acesteia prin peretii intestinului, in sange. Majoritatea lycopenului aflat in sange are o forma moleculara curbata, astfel ca oamenii de stiinta cred ca acest tip de structura ajunge mai usor in sange.
"Ceea ce am descoperit este ca putem prelua lycopen din rosii si prin procesarea si incalzirea sa, in combinatie cu ulei, putem schimba forma moleculei astfel incat sa fie curbata.", a declarat coordonatorul cercetarii, Dr. Steven Scwartz, de la Universitatea Ohio din Columbus.
Caldura este foarte importanta in acest proces, dar este importanta si adaugarea unor grasimi, care ajuta la transportarea lycopenului prin peretii intestinului.
Oamenii de stiinta au procesat rosiile in doua tipuri de sos, unul bogat in cislycopen, varianta curbata a lycopenului, in timp ce celalalt continea forma lineara a lycopenului. La ambele sosuri a fost adaugat ulei de porumb, dar secretul producerii de lycopen curbat a fost o a doua incalzire a sosului, timp de 40 de minute, la 127 de grade. Sosul reincalzit continea de noua ori mai mult c