Panerul cu legume bio, un concept foarte răspândit în Franţa, începe să prindă şi la noi în ţară, fiind disponibil pentru bucureşteni peste trei săptămâni. Românii amatori de produse „curate“ îşi pot face de-acum abonament pentru ca săptămânal să primească un coş cu legume ecologice. Coşul plin cu legume ecologice de sezon pe care consumatorii îl preiau direct de la agricultori o dată pe săptămână şi pe care îl plătesc în avans funcţionează ca un sistem integrat în ţări precum Franţa, Belgia, Elveţia sau Canada.
Este o modalitate de-a consuma local şi de-a susţine astfel agricultura durabilă. Producătorii nu-şi distribuie legumele decât la câţiva kilometri distanţă de fermă, contribuind astfel şi la protejarea mediului printr-un consum mai mic de combustibil necesar transportului.
Într-o anumită zi a săptămânii, amatorii de legume şi de fructe bio, în drum spre casă, după ce se întorc de la serviciu, trec pe la sediul asociaţiilor distribuitoare şi îşi ridică fiecare coşul cu alimente sănătoase.
Acesta este pregătit în funcţie de câţi membri are familia sau în funcţie de producţie şi nu conţine decât legume de sezon. Se stabileşte astfel o legătură directă între producător şi consumator, fiind eliminaţi total intermediarii.
Coşul săptămânal este însă plătit cu câteva luni înainte. În felul acesta, sistemul permite agricultorilor să-şi stabilizeze şi să-şi continue activitatea. În Franţa, coşul mare pentru o familie de şase persoane poate să coste şi 36 de euro.
15 lei - Coşul pentru o persoană
Reprezentanţii fermei de legume ecologice de la Dor Mărunt, de lângă Lehliu Gară (la doar 65 de kilometri de Bucureşti), vor pune la punct, peste doar trei săptămâni, un sistem similar. Nu este întâmplător faptul că această societate s-a hotărât să aducă şi în România o reţetă care are un mar