Foto: Thinkstock Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cum o să miroşi! Nu este un dicton, ci o realitate, care are o explicaţie ştiinţifică foarte simplă: scopul transpiraţiei este acela de a elimina toxinele din organism, iar aceste secreţii pot fi mai mult sau mai puţin acide, adică mai mult sau mai puţin urât mirositoare, în funcţie de hrana ingerată.
Iată ce ar trebui să consumăm sau să evităm pentru a nu emana mirosuri neplăcute din corpul nostru, de la transpiraţie, până la halene şi picioare urât mirositoare.
Ceaiurile antisudorifice nu ar trebui să lipsească din consumul zilnic al persoanelor cu transpiraţie abundentă. Cele mai bune sunt infuziile de salvie şi de hamamelis. Acestea au un efect foarte eficient asupra secreţiilor corporale. Se regăsesc, de altfel, şi în compoziţia deodorantelor naturale, puterea lor antisudorifică fiind binecunoscută.
Legumele verzi vin şi ele în ajutorul persoanelor cu transpiraţie abundentă, datorită conţinutului bogat de clorofilă. Această substanţă sintetizată de plantele verzi sub acţiunea luminii atenuează mirosurile neplăcute ale corpului uman, „atacându-le” din interior. O porţie de spanac sau o salată verde fac minuni împotriva transpiraţiei. De asemenea, clorofila combate şi mirosul neplăcut al gurii. Mestecând câteva frunze de pătrunjel, care conţine multă clorofilă, halena dispare ca şi cum dinţii ar fi fost spălaţi cu pastă şi clătiţi cu apă de gură.
Tot pentru combaterea halenei sunt indicate şi legumele „crocante”, cum ar fi, de pildă, ţelina. Mestecată ca o gumă, face să dispară mirosul neplăcut al gurii, curăţând dinţii întocmai ca o pastă de dinţi întinsă pe periuţă, adică inclusiv între spaţiile dentare, îndepărtând şi placa bacteriană. Metoda nu este însă eficientă dacă mirosul gurii este provocat de cariile dentare. Acestea treabuie tratate de urgenţă la medicul stomatolog.
Fruct