Pentru a pregăti o masă tradiţională românească de Paşte, familiile de români din Spania vor scoate din buzunar anul acesta aproximativ 200 de euro. Magazinele care comercializează produse
Pentru a pregăti o masă tradiţională românească de Paşte, familiile de români din Spania vor scoate din buzunar anul acesta aproximativ 200 de euro. Magazinele care comercializează produse româneşti pentru a prepara mâncare "ca la mama acasă" au preţuri piperate.
Cei care doresc să obţină atmosfera specifică sărbătorii au luat deja cu asalt magazinele româneşti. Românii preferă să cumpere din magazinele româneşti doar produsele tradiţionale, care nu se găsesc în supermarket. Adrian Vasile, din Madrid, spune că "magazinele româneşti sunt scumpe, aşa că prefer să cumpăr numai în ocazii speciale. Pentru o masă de patru persoane, voi cheltui în jur de 200 de euro".
Varza murată, 3,5 euro kilogramul
Preţurile produselor româneşti diferă de la o regiune la alta, cele mai ridicate fiind în Madrid, iar cele mai accesibile, în Catalonia. La mare căutare sunt foile de varza murată, care se găsesc în capitala Spaniei la preţul de 3,5 euro kilogramul, iar în Catalonia, la 2,8 euro. Smântâna (400 de grame) costă în Madrid 4,50 euro, iar la Tarragona, 3,5 euro.
În Madrid, borcanul cu murături de trei kilograme este 8 euro, iar cel de 400 de grame, 3,5 euro. În Tarragona, borcanul cu gogoşari costă 3 euro, iar pliculeţul de vopsea de ouă se vinde cu 80 de cenţi. Cozonacul costă cinci euro, o sticlă cu vin românesc, 6 euro, iar berea la cutie, 1,50 euro. Doina Popescu (45 de ani), care este de doi ani în Tarragona, se declară dependentă de produsele româneşti.
"Fără borş sau smântână, nu ştiu cum aş rezista. Spaniolii au de toate, dar nu au produsele specifice bucătăriei româneşti." Cel mai mic preţ la carne este în supermarketurile din Madrid. Un miel de z