Braşovenii care cunosc diferenţa de gust dintre vinetele sau ardeii copţi la flacăra aragazului sau pe un grătar cu lemne, în aer liber, transformă în aceste zile zonele verzi într-o imensă „bucătărie de vară“. VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI În aproape toate după-amiezele, dar mai ales la sfârşitul săptămânii, zeci de braşoveni aleg zona Pietrele lui Solomon, Valea Timişului, pe DN1 sau asa-zisa zonă „La Iepure“ pentru a pregăti diferite legume pentru a fi conservate.
Oamenii vin la marginea pădurii pentru a coace vinete sau ardei, animaţi de dorinţa de a obţine un gust cât mai bun „rezervelor“ pentru iarnă sau pentru a-şi proteja locuinţa de fumul care se degajă în timpul preparării.
Operaţiunea preupune multă răbdare
Cei mai mulţi îşi aduc de acasă cele necesare: lemne, grătare, vase, iar mesele de lemn amplasate pe marginea pârâului sunt tot ceea ce le mai trebuie gospodinelor pentru a-şi etala talentul în domeniu. Unii mai apelează şi la pădure pentru a aduna lemne, însă, cu miile de oameni care ies la un grătar în fiecare week-end, a găsi o bucată de lemn uscat este o adevărată raritate.
Deşi în zonă au fost amenajate relative recent locuri pentru grătare, unele au fost distruse, spre necazul celor care acum încearcă să-şi coacă nişte vinete sau ardei. „Este cu adevărat păcat că unii nu înţeleg să păstreze ceva bun. Nu ştiu ce au avut cu amenajările acestea, care erau foarte bune. N oi am venit să coacem aici câteva kilograme de vinete şi ardei, pentru iarnă. Nu deranjăm pe nimeni şi e altul gustul când le coci la foc de lemne. Plus că nu faci nici fum în casă “, ne-a spus Tiberiu Olah.
Operaţiune doarpentru cunoscători
Argumentul gustului mult mai bun al vinetelor coapte la foc de lemne pare să fie hotărâtor şi pentru alţi braşoveni care ies să gătească la Pietrele lui Solomon. „Nu este v