Otetul, un lichid acru, cu miros intepator, este nelipsit din orice bucatarie si, cel mai adesea, sta langa sticla cu ulei, deoarece, impreuna, se folosesc la salate, fie iarna fie vara, si toamna, gospodinele il folosesc drept conservant pentru a mura legumele.
De-a lungul timpului, insa, in cautare de leacuri care sa calmeze durerile ori sa le vindece bolile, oamenii au descoperit ca otetul are si calitati terapeutice. De aceea, oriunde ai fi, acasa, la serviciu, in delegatie sau in concediu, e bine sa ai la indemana, acolo, intr-un colt al gentii de voiaj, o sticla mica cu otet din vin sau din mere si miere de albine.
Otetul inmoaie simptomele racelii. O frectie buna cu otet cald, indoit cu apa, comprese cu otet cald puse pe talpi si fixate cu sosete, o compresa cu otet cald pus ape crestetul capului si fixate cu un fes ori un batic, esarfa, toate acestea scad febra, calmeaza durerile musculare, desfunda nasul.
Persoanelor care au diaree li se recomanda cate o lingura de otet, luata din ora in ora, cu putina apa, la temperatura corpului. Daca esti in pragul unei crize de nervi, toarna putin otet pe o batista si tine-o in dreptul nasului. Procedeaza in acelasi fel si daca nasul ti-e infundat si nu poti sa dormi.
Daca ai un furuncul si durerile au devenit insuportabile, pune pe zona afectata o batista sau o bucata de tifon, inmuiat in otet cald. Durerile vor disparea ca luate cu mana, febra scade si curand furunculul va sparge. Otetul poate fi folosit si ca dezinfectant, pe rani deschise, doar ca ustura foarte tare.
Otetul poate fi, de asemenea, si un balsam pentru par, ieftin si intotdeauna la indemana. Pune o cana de otet in ultima apa in care-ti clatesti parul. Vei constata ca, dupa ce se usuca, parul este moale si stralucitor. Procedand in acest fel, de fiecare data cand te speli pe cap, vei avea un par