Profesorul japonez George Ohsawa a creat dieta care-i poartă numele pornind de la convingerea că mâncarea naturală cât mai puţin procesată este secretul sănătăţii de durată. Dieta Ohsawa, cunoscută în Occident sub numele de dieta macrobiotică, durează doar zece zile şi este bine să o ţii doar o dată pe an. Temenul „macrobiotic” provine din limba greacă (prin sudarea termenilor „macro”, adică mare, lung şi „bios”, adică viaţă) şi înseamnă viaţă lungă.
Combină legumele cu cereale integrale
Dacă te hotărăşti să urmezi o dietă macrobiotică, trebuie să ai în vedere faptul că cerealele integrale, preparate sub formă de boabe fierte sau de germeni vor avea o pondere de 50-60 la sută în alimentaţia ta.
Aici sunt incluse orezul alb sau brun, meiul, secara, hrişca, orzul. Pe de altă parte, pastele, pâinea integrală, mâncărurile preparate prin coacere şi produsele pe bază de făină pot fi consumate ocazional. De asemenea, ţi se recomandă să consumi supe pe bază de seminţe de soia, câte două porţii pe zi.
Consumă hrană organică, fără stimulenţi
Ponderea legumelor în meniul zilnic trebuie să fie cuprinsă între 25 şi 30 la sută, iar acestea pot fi fierte, coapte sau gătite la aburi.
Fasolea este o legumă privilegiată în dieta macrobiotică şi ar trebui să însemne 10 la sută din legumele consumate, indiferent de modul în care aceasta este preparată. Creatorul dietei macrobiotice, George Ohsawa recomandă ca legumele, dar şi fructele să fie organice, obţinute fără stimulenţi de creştere şi fără conservanţi.
Fructele trebuie consumate des
Piersicile, caisele, cireşele, pepenele roşu pot fi consumate des, mai ales pentru că îţi po tolesc pofta de dulce. Ele sunt o sursă bună de vitamine, de minerale şi de enzime digestive. De pildă, caisele sunt remedii antistres, iar m