Bolile cardiovasculare pot fi controlate şi cu ajutorul usturoiului. Principiile active: glucoza, fructoza, maltoza, rafinoza, protidele, uleiul eteric, vitaminele C, B1, B2, PP, E, fitohormoni şi enzime recomandă usturoiul ca un remediu eficient pentru scăderea tensiunii arteriale, dar şi pentru scăderea grăsimilor din sânge.
“Un rol foarte important îl are uleiul eteric, care este format din 67 de compuşi. Acest ulei are un rol benefic la nivelul sistemului circulator şi la nivelul inimii”, precizează dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate ClarMed.
Consumul periodic de usturoi determină o bună circulaţie a limfei (lichid limpede şi incolor, conţinând plasmă şi leucocite), la nivelul acesteia găsindu-se o serie de enzime, vitamine şi hormoni. Buna circulaţie a limfei atrage după sine o îmbunătăţire a secreţiei glandelor endocrine, dar şi o îmbunătăţire a activităţii tubului digestiv.
Eliminarea toxinelorUn consum frecvent de usturoi reuşeşte să cureţe vasele sangvine de plăcuţele de aterom (colesterol), oferind o bună hrănire tuturor ţesuturilor. Însă cel mai important efect îl reprezintă îmbunătăţirea activităţii inimii. Persoanele care mănâncă periodic usturoi prezintă un risc mult mai scăzut de infarct comparativ cu cele care evită acest aliment. De asemenea, usturoiul ajută la eliminarea toxinelor acumulate în timpul fumatului. De fapt, se spune că usturoiul are capacitatea de a îmbunătăţi tonusul tuturor organelor.
Usturoiul poate fi consumat ca atare sau pisat, preparat sub formă de mujdei. “Recomand ca mujdeiul să fie lipsit de alte adaosuri. Pur şi simplu să se piseze usturoiul, peste care să fie turnată apă”, ne sfătuieşte dr Cristina Bălănescu. Tinctura şi tabletele de usturoi sunt la fel de eficiente şi prezintă un ava