Feică, muşchi, cotlet sau ceafă de porc, toate sunt la mare căutare în preajmă Sărbătorilor de iarnă. În goana după cumpărăturile pentru masa de Crăciun, mulţi români merg direct la raioanele de carmangerie din marile hipermarketuri şi magazine din ţară, dar nu ezită nici să cumpere carne sau preparate din carne de porc din pieţe.
De la fermieri porcul este vândut la abatoare, "în viu", cu 6,5 lei pe kilogram, iar din abatoare carnea gata procesată se vinde cu 8,5 - 9,5 lei pe kilogram, fără TVA, în funcţie de sortiment, potrivit datelor obţinute de gândul din partea patronatelor din domeniu. În vitrinele magazinelor şi ale hipermarketurilor din ţară, după TVA şi adaos comercial, aceasta ajunge să fie cumpărată de români cu preţuri cuprinse între 11,79 lei şi 23 de lei pe kilogram.
În pieţe, carnea de porc costă între 12 lei şi 30 de lei pe kilogram în funcţie de sortiment, iar şoriciul se vinde cu preţuri cuprinse între 30 de lei şi 50 de lei pe kilogram.
Există şi români pentru care sacrificarea porcului în Ajun rămâne o tradiţie, aşa că se urcă în maşini şi caută prin sate, pe la porţile ţăranilor, porcul care va ajunge apoi în bucatele de Sărbători. Acest obicei este însă criticat dur de specialiştii din industria cărnii care atenţionează că practica este de cele mai multe ori ilegală şi că în acest mod consumatorii îşi pot pune în pericol sănătatea.
Pentru cei mai comozi, care îşi doresc totuşi carne proaspătă de Crăciun, porcul poate fi la un "click" distanţă. Vânzările online de porci pentru Sărbători sunt în floare în această perioadă, iar site-urile de anunţuri unde în mod normal se scot la vânzare locuinţe, maşini sau articole vestimentare, ajung să fie pline de oferte de animale crescute "eco", în curte.
Ţăranii vând porcul, "în viu", chiar şi cu 10 - 12 lei pe kilogram, mult peste preţul fermierilor, iar pe internet ace