de SIMONA LAZAR GURMANDUL IN BUCATE O incercare de reconstituire a Renasterii prin feluri de mancare! De ce nu? Daca Evul Mediu a apartinut fara indoiala Frantei - Guillaume Tirel, zis si Taillevent (1310-1390), bucatarul regelui Filip al VI-lea de Valois, redacteaza atunci unul dintre cele mai vechi tratate de gastronomie - , arta culinara a Renasterii cunoaste in mare masura suprematia bucatarilor italieni. Chiar si maestrii bucatari ai Frantei resimt asta, mai ales dupa "revolutia" culinara impusa de Caterina de Medici la Curtea franceza. In paranteza fie spus, daca ar fi sa enumeram doar cateva dintre noutatile aduse de apriga florentina (mai putin "bunul obicei" al bauturilor si mancarurilor otravite), am putea sa ne referim la arta propriu-zisa a aranjarii mesei, de exemplu. O data cu venirea la Paris a micii ei curti de la Florenta, ajung aici⦠furculita si paharele din sticla de Murano. Dar sa nu uitam dulciurile "a la V...nitienne", pateurile cu varza sau crema de migdale. Este cat se poate de posibil ca si "muschiul florentin", al carui mod de preparare il veti gasi in aceasta pagina, sa se fi inventat tot pentru pofta Caterinei.
De fapt, aici am vrut sa va aduc, la cateva retete renascentiste, pe care vi le propun din toata inima (incercati cu incredere, caci le-am preparat eu insami) si care au avantajul de a nu fi foarte greu de gatit. Mai intai, un sos verde, dulce si tare, despre care se spune ca a stat la baza bucatariei medievale, fiind insa foarte prezent si pe mesele Renasterii, mai ales datorita faptului ca se potrivea excelent cu pulpa de miel la cuptor, mancare foarte gustata in epoca. Pentru a-l prepara, aveti nevoie de 250 ml de otet de vin alb, o felie de paine uscata (careia i-ati dat deoparte coaja), 6 linguri cu ierburi aromatice taiate foarte fin (patrunjel, tarhon, menta si salvie), o lingura cu miere lichida sau cu zah