În această săptămână un mare hipermarket din Bucureşti va găzdui un stand cu produse tradiţionale maramureşene. Asta la câteva luni după ce un alt centru comercial din Baia Mare şi-a deschis porţile pentru astfel de produse. Practic, bătălia dusă de ceva vreme de asociaţiile de produse tradiţionale începe să-şi arate roadele.
Slană, cârnaţi, şunculiţă, lapte, caşcaval, tot felul de alte soiuri de brânzeturi, dulceţuri, miere de albine, pâine, prăjituri de casă - toate acestea, şi multe altele, făcute după reţete tradiţionale din nordul ţării de către oamenii care fac parte din Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Maramureş. Dar nu e numai atât, pentru că dincolo de târgurile din toată ţara la care participă de ani de zile, fiecare ducându-şi marfa cu propria lui maşină, aceşti oameni au reuşit ceea ce la noi azi se poate numi o performanţă - asociaţia a intrat în hipermarket-uri. Mai întâi la Baia Mare, începând din acest an. Acolo, o dată la două săptămâni, producătorii stau câte trei zile, de vineri până duminică. Iar săptămâna asta, mai precis între 11 şi 13 noiembrie, va fi o nouă premieră, de data asta într-un hipermarket din Cotroceni, Bucureşti, unde vor fi prezenţi peste 30 de membri ai acestei asociaţii, cu produsele proprii, după cum ne-a declarat preşedintele acestei organizaţii, Ioan Tătăran
Reţete scoase de la naftalină
Ne-am dus să-i cunoaştem pe aceşti oameni, producătorii tradiţionali, la ei acasă, în Maramureş. L-am întâlnit astfel pe Eugen Libotean, care şi-a făcut în Tăuţii Măgheruş o hală de producţie a dulceţurilor şi siropurilor. Nu ştiu dacă aţi mai auzit de dulceaţă de ardei iute sau de ceapă roşie, dulceaţă de usturoi sau de gogonele. Ne-a prezentat multe alte produse - dulceaţă de nuci verzi, prune murate, struguri muraţi, zacuscă de fasole şi zacuscă de vinete. În toată treaba asta su