GURMANDUL IN BUCATE
MONICA ANDRONESCU
Se naste in apele repezi ale muntelui. Se incarca cu stralucirea lor argintie si porneste sa strabata intregul univers, fara sa uite insa vreodata drumul⦠Coboara de la munte si ia drumul marilor si al oceanelor ca un vesnic hoinar aflat in cautarea⦠fericirii sau a jumatatii, sau, cine stie in cautarea carei povesti ? Drumul e lung, ca o Legenda Personala, vorba lui Paolo Coelho, si duce intotdeauna inapoi. La locul din care a plecat. Numai ca aceasta calatorie nu e niciodata zadarnica, ci echivaleaza cu un drum initiatic la finalul caruia devine apt de a darui viata. Povestea lui este povestea noastra a tuturor. Somonul si icrele lui asa-numite de Manciuria. Felurile de mancare ale aristocratilor. La fel de nobile pe cat de intens este misterul care le-a insotit dintotdeauna.
Rezervat vreme indelungata doar celor de la Curtile Regale, somonul continua sa fie considerat si astazi un adevarat "peste de aur", in ciuda faptului ca acum poate fi gasit si in crescatorii. Carnea si icrele lui, servite de obicei impreuna cu un pahar de votca, reprezinta o intruchipare a adevaratului spirit aristocratic si trimit cu gandul catre catifelele grele de la palatele regale, la mesele cu tacamuri de argint ale printilor, la sunetele muzicii lui Mozart deschizand usile saloanelor cu mese incarcate, la nobletea spiritelor alese ale lui Dostoievski⦠Astazi, printre farfurii de plastic si pahare de unica folosinta fileurile de somon si icrele de Manciuria parca nu-si afla locul potrivit.
Nu e nimic nefiresc in faptul ca fiecare fel de mancare are personalitatea lui. Cele mai multe sunt mai batrane decat noi cu vieti intregi, au strabatut epoci si lumi diferite, iar astazi nu trebuie sa fie deloc surprinzator faptul ca isi cer dreptul la eleganta, la simplitate, la rafinament⦠Astazi, chiar daca t