CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul este o combinaţie de grăsimi şi glucide
Pe vremea bunicii, ştrudelul se făcea din ingrediente naturale, fără să fie nevoie de aditivi. Astăzi, reţetele s-au complicat şi pe alocuri par nişte înşiruiri de substanţe chimice.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul este o combinaţie de grăsimi şi glucide
Pe vremea bunicii, ştrudelul se făcea din ingrediente naturale, fără să fie nevoie de aditivi. Astăzi, reţetele s-au complicat şi pe alocuri par nişte înşiruiri de substanţe chimice.
În trendul modern se încadrează şi “specialitatea de ştrudel cu ciuperci – congelat, nepreparat”, care are în compoziţie: “Ciuperci 24%, făină de grîu, grăsimi vegetale şi ulei, grăsimi vegetale hidrogenate, zer, apă, brînză albă tip Feta, amidon de porumb, fulgi de porumb, sare, ceapă prăjită, aromanţi E 621 – monoglutamat de sodiu, pudră de ou, condimente (usturoi, ceapă, piper), smîntînă (15% grăsime), glucoză, emulgatori E 471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi, E 472c – esteri glicerici ai acidului citric cu acizi graşi, coloranţi: betacaroten – E 160”. Dacă veţi consuma 100 de grame de produs, veţi acumula “calorii 1.093 kj/263 kcal., proteine 5 g, carbohidraţi 18 g, grăsimi 18 g, carbohidraţi 1,5 g”.
ANALIZĂ. Ştrudelul analizat este un produs de patiserie cu profil nutriţional dezechilibrat, cu exces de grăsimi vegetale. Dintre acestea se remarcă utilizarea unei cantităţi destul de mari a grăsimilor hidrogenate, incriminate pentru apariţia bolilor cardiovasculare. De asemenea, în compoziţia produsului analizat intră şi grăsimi animale saturate aterogene din smîntînă. Ştrudelul conţine şi glucide cu absorbţie lentă, amidon din făină de grîu, amidon din fulgi de porumb, amidon din porumb, dar şi glucide cu absorbţie rapidă (glucoză). Acestea stresează pancreasul endocrin, forţîndu-l să producă într-o perioa