Alarma sună ţipător. Tot mai des se descoperă cancere ale colonului şi ticăloasa asta de boală atacă oameni din ce în ce mai tineri. Cauzele îmbolnăvirii de cancer sunt încă în ceaţă. Dar cred că mâncarea din farfurie este de vină în procente importante de frecvenţa cancerelor la intestinul gros.
Decisivă este decelarea cancerului de colon devreme, iar oamenii trebuie să se lămurească cât mai bine în privinţa acestei maladii neoplazice. Cu atât mai mult cu cât boala întinde nişte capcane, adesea îşi pune măştile altor afecţiuni, de exemplu, mimează suferinţele aduse de hemoroizi. Cancerul atacă intestinul gros în diferite segmente ale acestui colon: lungimea colonului este de circa un metru şi jumătate. Colonul drept se ridică până sub ficat. Urmează, apoi, colonul transversal, străbătând practic orizontal abdomenul. Vine la rând colonul stâng, care coboară până în locul unde colonul sigmoid seamănă cu litera S, mai exact cu litera sigma. Şi urmează rectul, de câţiva centimetri, şi anusul. Explică această boală profesor doctor Mircea Beuran, şeful clinicii de chirurgie generală de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Ramura din dreapta a colonului are diametrul mai mare, aşa că tumoarea nu ocupă tot intestinul drept şi scaunul continuă să existe. Dar bolnavul capătă o anemie, fiindcă el pierde sânge în scaun, iar cantităţile mici nu-l fac observabil în materiile fecale. Apar febra şi tulburările de scaun, ba constipaţie, ba diaree. În localizarea din dreapta a cancerului, chirurgul este obligat să taie ramura dreaptă a colonului, dar taie şi două treimi din colonul transversal, fiindcă sunt vase comune de alimentare cu sânge. Colonul stâng are diametrul mai mic şi atunci tumoarea blochează scaunul, dar şi eliminarea de gaze. Se ajunge chiar la ocluzie, care reclamă intervenţia chirurgicală urgentă, pentru a da drumul la scaun. În canc