Studiile făcute în timp au evidenţiat zece produse care se detaşează datorită proprietăţilor. Sursa: SHUTTERSTOCK
Sunt delicioase, hrănitoare şi extrem de sănătoase, pentru că reduc riscul de apariţie a bolilor. Numeroase cercetări făcute în America de Nord şi Europa de Vest arată că următoarele alimente sunt izvoare de nutrienţi şi vitamine, elementare pentru un corp sănătos.
1. Merele. Antioxidanţii din mere (polifenolii) cresc speranţa de viaţă. "Pectina din coajă dă senzaţia de saţietate. În plus, un măr are doar 50 de calorii. Cele mai acre sunt recomandate şi diabeticilor pentru că aduc exact aportul de zaharuri permise în dieta lor", spune nutriţionistul Luiza Pîrvu.
2. Afinele conţin antioxidanţi şi fibre. Potrivit unui studiu al Harvard Medical School, vârstnicii care consumă cantităţi mari de afine şi căpşuni au o probabilitate mai mică de a suferi de demenţă.
3. Peştele. În special cel gras e recomandat pentru că e bogat în acizi graşi Omega-3. Consumaţi somon, păstrăv, macrou, sardine.
4. Spanacul. Este bogat în antioxidanţi, vitaminele A, B6, C, E şi K, dar şi în seleniu, zinc, fosfor, cupru, acid folic, potasiu, calciu, magneziu şi fier. Nu îl fierbeţi exccesiv.
5. Germenii de grâu. Conţin vitamina E, acid folic, zinc, magneziu; excelente pentru fertilitate.
6. Ovăzul. Fulgii de ovăz sunt uşor de digerat, cunoscuţi ca excelenţi stabilizatori ai nivelului de glucoză din sânge. "Ovăzul vine şi cu carbohidraţi cu eliberare prelungită. Asta înseamnă că vârful de insulină eliberat după ingestia lor e mai puţin abrupt decât dacă mâncăm ceva dulce, de exemplu", mai spune nutriţionistul.
Broccoli
Bogat în fibre, folaţi, potasiu şi fitonutrienţi, broccoli previne apariţia bolilor de inimă, a diabetului şi a unor tipuri de cancere. Conţine, de asemenea, beta-car