Copiii care trăiesc la oraş sunt expuşi unui risc crescut de a suferi de alergii alimentare, spre deosebire de cei care stau în mediul rural. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de savanţii americani de la Northwestern University Feinberg School of Medicine.
Oamenii de ştiinţă au constatat pe parcursul monitorizării a 38. 465 de copii că micuţii care trăiesc în zona urbană prezintă un risc dublu de a suferi de intoleranţă la crustacee şi la alune, spre deosebire de cei care stau la ţară, notează Daily Mail.
Experţii sunt de părere că apariţia alergiei alimentare este în strânsă legătură cu gradul de poluare la care copiii sunt expuşi încă de la vârste fragede. Potrivit cercetătorilor, în atmosfera marilor oraşe ar exista o bacterie care determină apariţia intoleranţei la diferite alimente.
Datele studiului mai arată că aproape zece la sută dintre micuţii care stau la oraş suferă de alergie alimentară, spre deosebire de cei care locuiesc în mediul rural, unde predispoziţia la această afecţiune este întâlnită în rândul a şase la sută dintre copii.
„Este pentru prima dată când am putut stabili o strânsă legătură între mediul în care trăiesc copiii şi predispoziţia la alergia alimentară. Poluarea este principalul factor care declanşează această afecţiune. Copiii care locuiesc la oraş nu sunt expuşi doar riscului de a suferi de alergii alimentare, ci şi riscului de a deveni astmatici”, a declarat Ruchi Gupta, principalul autor al cercetării.
Specialiştii avertizează că alergia alimentară este o afecţiune care nu trebuie ignorată, deoarece aceasta poate pune în pericol viaţa persoanei care a fost diagnosticată cu această boală. Cele mai dese alergii alimentare sunt întâlnite la produse alimentare precum laptele, ouăle, alunele, nucile, migdalele, peştele şi crustaceele. Adulţi pot fi alergici la mere, pere, piersici, kiwi, cartof