Dupa ce ne-am rasfatat cu bucatele traditionale pascale, intelept ar fi sa trecem la o alimentatie specifica primaverii. Evitam astfel pericolul ingrasarii si, totodata, beneficiem de elementele nutritive valoroase din compozitia acestor alimente.
de MAGDA MARINCOVICI VIATA SANATOASA NUTRITIE. O solutie sigura de mentinere a siluetei sunt mancarurile din plante de sezon Chirurgul Steven G. Pratt si specialistul nutritionist Kathy Matthews sunt autorii unei lucrari care porneste de la un principiu simplu: anumite alimente sunt minunate pentru sanatate. Cei doi autori au stabilit ca in acest sezon cresc plante, pe care le numesc "super-alimente". Acest nume - spun cei doi specialisti - li se datoreaza efectelor benefice pe care le au asupra sanatatii. In opinia specialistilor, plantele care rasar primavara sunt indispensabile unei alimentatii echilibrate.
BENEFICII. Steven G. Pratt si Kathy Matthews aduc si argumente. Plantele specifice primaverii sunt bogate in vitamine, minerale, oligoelemente, polifenoli, fitoestrogeni, fibre alimentare, grasimi, glucide si proteine.
Pentru ca beneficiul asupra sanatatii sa fie maxim, cei doi autori au formulat si patru principii. Primul se refera la calitatea nutritiva superioara a acestor plante, ceea ce indreptateste plasarea lor in randul alimentelor-vedete. Al doilea principiu sustine ca alimentele vedete sunt superioare pentru ca sunt naturale si tocmai de aceea trebuie sa fie baza hranei noastre, iar la suplimente nutritive sa apelam doar in ocazii expcetionale.
Aceste plante mai prezinta avantajul ca au in compozitie atat elemente nutritive, cat si substante, in asocieri unice, care nici macar in laborator nu mai pot fi reproduse. Si in sfarsit, al patrulea principiu face si mai apetisante plantele de sezon: sunt incluse in dietele de slabit.
EXEMPLE. Specifice primaverii sunt maz