Bărbaţii din comuna Popricani au găsit reţeta anti-frig: două căni de vin fiert şi una de coniac îi încălzesc pentru patru ore.
Citeşte şi:
Gerul portocaliu face primele victime
Vasile Gorovei (51 de ani), din comuna Popricani, este de meserie mecanic auto. Pentru că nu a avut bani să-şi amenajeze un atelier închis, lucrează mai mult sub cerul liber. Imediat cum a aflat că temperaturile vor coborî până la -30 de grade Celsius, săteanul şi-a dat seama că fără „arma secretă“ nu va trece cu bine peste această iarnă.
Înainte de a se apuca de şurubărit, Vasile Gorovei a dat o fugă la bar, să se încălzească. „Vinul fiert, rachiul şi coniacul sunt combinaţia cea mai bună pentru a scăpa de frig. Sunt ca antigelul pentru maşină“, spune încântat săteanul. De ceai cald nici nu vrea să audă. „Ceaiul să-l bea doctorul, dacă tot îl recomandă. Vă spun eu: nimic nu e mai sigur pe vreme rece decât alcoolul“, spune bărbatul.
Căruţaşii şi-au redus distanţele de mers
Din experienţă, Vasile Gorovei îşi dozează porţiile de vin fiert în funcţie de temperatura de afară. „La ce frig este acum, o cană nu ajunge. Trebuie cel puţin două“, explică săteanul. Chiar dacă stăpâneşte secretul „căldurii veşnice“, bărbatul a avut grijă să-şi pună pe el două perechi de şosete flauşate şi toate hainele groase pe care le-a găsit în dulap. „Cât va fi frig, aşa voi proceda. Dacă mă dezbrac de haine, fac aici, în mijlocul localului, o movilă de bulendre“, spune Gorovei.
Din cauza temperaturilor scăzute şi căruţaşii şi-au luat măsuri de precauţie. Neculai Ţurlea (41 de ani), din aceeaşi localitate, spune că pleacă cu atelajul doar pe distanţe scurte. Pentru a fi sigur că nu îngheaţă, înainte să plece la drum îşi ia doza de ţuică. „Pe frigul ăsta îmi pun pe picioare o haină groasă, ghete, şi nu merg cu căruţa mai mult de 1-2