"Toate au legătură cu modul de hrană. Monahii mănâncă multe salate, legume, chiar dacă fac 10 ore slujbe, nu obosesc. Contează mult să mănânci devreme. Aceasta e reţeta ideală de sănătate a călugărilor la Muntele Athos"
părintele Epifanios
Dacă nu l-aş mânia pe Dumnezeu, m-aş declara fan Călugărul Epifanios. Este monahul cel mai de succes de la Sfântul Munte, căruia îi port una dintre cele mai frumoase amintiri din călătoria mea. În cei peste 30 de ani de când trăieşte în chinovie, părintele a învăţat nu doar rânduiala rugăciunilor, 10 ore pe zi, fără milă, ci - lucru mai puţin obişnuit - şi arta bucătăriei monastice şi a producerii vinului din struguri. Numele său e scris pe coperta celei mai vândute cărţi de bucate călugăreşti, iar chilia Mylopotamos, unde e "gheronda" (călugăr superior), produce, sub aceeaşi denumire, vinuri albe şi roşii vândute în Grecia şi în lume.
Chipul său carismatic ar putea da fiori vreunei nostalgice domniţe, din iscusinţa mâinilor sale s-ar putea hrăni la masă 1.000 de oameni, iar ambiţia lui de a reînvia, pe Munte, podgoria Sfântului Athanasie face să rodească viile. Celor care-l obosesc cu întrebări lumeşti le spune povestea vestitului filosof din Alexandria pe care Avva Athanasie nu l-a primit la el decât după ce s-a lepădat de trufia de a fi "cineva".
POVESTEA VINULUI
Cu rugăciune şi credinţă în Dumnezeu. Aşa ne-a gătit părintele în cuhnia Mylopotamosului. Era zi de dezlegare la peşte şi am avut parte de un meniu compus dintr-un file fiert în apă scăzută, la foc mic, în cuptorul cu lemne (am văzut că, aparte, a făcut un sos din ceapă şi roşii fierte în puţină apă), salată grecească (horiatiki) cu roşii, castraveţi, ardei, măsline, ulei, oregano şi feta. Bineînţeles, am avut parte şi de câte un prietenesc pahar de ouzo şi de vin alb de Mylopotamos. De la părintele Epifanios am