Sunt vreo cinci sau şase ani de când cultura – şi gastronomia! – thailandeză dezvoltă forme de manifestare, în inima Bucureştiului, care sunt mai mult decât o simplă promovare a unei ţări cu un capital turistic enorm. Întâmplarea a făcut ca, în anii din urmă, să intru chiar mai mult decât un simplu spectator în “bucătăria” acestor evenimente create, impuse – până la urmă – de Ambasada Regatului Thailandei la Bucureşti şi de Autoritatea Naţională de Turism a Thailandei. Rememorez, doar, pentru cititorii Jurnalului Naţional, acele cursuri de gastronomie tradiţională, pentru bucătarii români dornici să afle secretele “thai cuisine”, finalizate, pentru câştigător, cu o bursă de câteva săptămâni “la capătul lumii”, pentru a deprinde tehnicile corecte de gătit. Jurnalul de Bucătărie a prezentat detaliat aceste cursuri de gătit (ţinute de chefi thailandezi, profesori la academia gastronomică din Bangkok).
Vara aceasta, întâlnirea cu Thailanda, la Bucureşti, s-a făcut dincolo de teritoriul culinar, înaintându-se foarte mult în spaţiul cultural, în tradiţiile frumoasei ţări a Orientului. Era şi firesc să se întâmple aşa câtă vreme gazdă, timp de mai mult de o săptămână (22-30 iunie), a fost Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”. Festivalul “Amazig Thailand. Visit Thailand 2012” a fost deschis de E.S. dna Tasanawadee Miancharoen, ambassador al Regatului Thailandei, şi de dna Paula Popoiu, director general al Muzeului Satului, a fost gândit ca un eveniment care să uimească şi să provoace la călătorie. Fie şi o călătorie imaginară.
ãi pentru că a fost cald – cumplit de cald!, ca-n Thailanda, dar fără briza Oceanului –, primul lucru pe care mi-am dorit să-l am a fost un evantai thailandez tradiţional, confecţionat din fâşii de bambus. M-au atras şi umbreluţele pictate, şi hainele tradiţionale, din mătase viu colorată… Evantaie, umbrele şi… rochiţe thai au fo