Mulţi fermieri şi procesatori din domeniul cărnii sunt în pragul insolvenţei din cauza scăderii consumului
Mulţi producători din domeniul cărnii sunt în pragul insolvenţei din cauza scăderii consumului şi susţin că reducerea TVA ar reprezenta o gură de oxigen pentru industrie. Pe de altă parte, o taxare mai mică ar reduce piaţa neagră de materie primă şi produse din industria cărnii. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că firmele din industria cărnii trebuie să fie unite şi să ofere garanţii Ministerului Finanţelor şi premierului că reducerea TVA la produse din carne va avea ca efecte o piaţă concurenţială corectă, salvarea locurilor de muncă şi încasări la buget.
“Sunt deschis oricând să semnăm un protocol de colaborare pentru combaterea evaziunii fiscale, pentru identificare de măsuri în acest sens, una dintre acestea fiind reducerea TVA, în momentul în care tot sectorul va fi angrenat într-un astfel de proces. Este important să existe unitate, astfel încât să existe garanţii şi faţă de Ministerul Finanţelor şi faţă de premier, că odată aplicată această măsură efectele să fie cele pe care le dorim: piaţă concurenţială corectă, salvarea locurilor de muncă şi încasări cel puţin în măsură egală la bugetul de stat cu un TVA redus”, a declarat Constantin. Ministrul a afirmat recent că TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii în anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe şi lapte.
Exporturi pe pieţe noi
Exporturile ar putea fi cheia către dezvoltarea industriei de carne românească. Piaţa din Rusia trebuie deblocată pentru exporturile de carne din România, asemeni celei din China, unde pot fi livrate din acest an bovine vii şi produse din carne de porc, a mai declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. “Din păcate, exporturile din industria cărnii nu sunt f