Bananele, broccoli, uleiul de soia şi de canola ar trebui să facă parte frecvent din dieta celor trecuţi de prima tinereţe.
Pe măsură ce organismul îmbătrâneşte, regulile de dietă se schimbă sau devin mai stricte. Spre exemplu, unele vitamine, precum B 12, capătă o importanţă mai mare decât în prima tinereţe. Vitamina B 12 este necesară pentru sănătatea celulelor din sânge, precum şi pentru îmbunătăţirea memoriei, iar sursele cele mai bune din care o puteţi lua sunt carnea şi ouăle.
În cazul persoanelor care nu sunt vegetariene, vitamina B 12 ajunge uşor în dietă, dar pentru ca organismul să o utilizeze trebuie să se separe de proteine. Acest fenomen se produce mai greu o dată cu vârsta, din cauză că acizii din stomac se împuţinează. Începând cu vârsta de 50 de ani, consumaţi cereale fortifiate cu vitamina B12 şi suplimente care sunt uşor de absorbit de către organism. Presiunea sângelui tinde să crească o dată cu vârsta. Pentru a combate această problemă şi pentru a scădea riscul de atac vascular şi atac de cord, ar trebui să consumaţi mai puţină sare şi mai mult potasiu. Mai mult, numeroase medicamente pentru hipertensiune au efect diuretic, şi scad atât nivelul de sare din sânge, cât şi pe cel de potasiu. „Organismul are nevoie de ambele substanţe, dar mai mult de potasiu decât de sodiu", afirmă Helen Rasmussen, dietetician la Human Nutrition Research Center on Aging din cadrul Tufts University, Boston. Consumaţi aşadar banane, broccoli şi cartofi în coajă.
Piper sau curry în loc de sare
O altă măsură pe care e bine să o luaţi după vârsta de 30 de ani este diminuarea caloriilor. „Pe măsură ce îmbătrânim, rata metabolismului scade, iar numărul caloriilor înghiţite trebuie să se micşoreze şi el", spune Rasmussen. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, tind să facă mai puţină mişcare, iar caloriile în exces înseamnă mai multe kilograme. La rândul