Dacă este să ne luăm după Statistică, în această vreme, în pieţe, legumele sunt mai ieftine decât anul trecut
Iarna bate la uşă, iar gospodinele nu stau degeaba. Multe s-au aprovizionat, dar sezonul încă nu s-a terminat. Dacă este să ne luăm după statistici, această perioadă este potrivită pentru umplerea cămării. „Anul 2013, din punct de vedere agricol a fost un an bun, ca atare şi preţurile, în general la produse alimentare, au fost mai mici decât anul precedent, cu un punct procentual. Dacă ne referim strict la legume şi fructe, preţurile au scăzut chiar cu aproape 50% la unele dintre ele şi tendinţa este în continuare de scădere”, susţine Ion Popescu, director Direcţia Judeţeană de Statistică Braşov.
Cumpărătorii spun că simt acest lucru la portofel. „Am luat roşii, struguri, mere şi mă bucur că sunt mai ieftine decât anul trecut pentru că îmi permit să cumpăr mai mult”, spune un cumpărător.
„E o treabă bună pentru noi. Murături nu am pus, doar castraveţi şi ceva zarzavat pentru supe şi ciorbe”, ne spune un domn. „Preţurile sunt acceptabile. Sfecla 1,45 lei, morcovul, 1,40”, ne exemplifică o doamnă. „Gogonele, castraveţi, conopidă. Cred că conopida este mai scumpă decât anul trecut, dar în rest preţurile sunt bune”, ne spune un alt cumpărător. „Am adus această ceapă de la Stupini şi este mai ieftină decât anul trecut. Anul trecut o vindeam cu 2 lei 50 şi cu 3 lei, iar anul acesta cu 2 lei”, ne spune un comerciant. Strugurii anul trecut se dădeau cu 2,50 lei kilogramul. Anul acesta sunt la 2,20 lei.
Datele statistice spun că morcovii sunt mai ieftini anul acesta faţă de 2012 cu 23 de procente, sfecla cu 17 procente, iar varza cu 45 de procente.