Carnea de miel ar putea deveni o raritate de Sărbători. Pentru că preţul din ţară nu-i încântă, dar şi pentru că mieii vor fi prea mici peste o lună, crescătorii vor să-i dea în toamnă la export
CITEŞTE ŞI:
Carnea de miel, un lux pentru masa de Paşte
Amatorii de carne de miel ar putea avea probleme cu găsirea unui exemplar potrivit pentru masa de Paşte deoarece puţine animale vor lua suficient în greutate pentru a putea fi comercializate. Crescătorii spun că problema de anul acesta este legată atât de la care încep sărbătorile pascale, cât şi de condiţiile climaterice care au facut ca oile să fete mai târziu decât în mod normal. „Mieii sunt prea mici anul acesta. Din 200 de oi, dacă au miei vreo 20. Şi oricum sunt prea mici la Paşte, ca să se poată alege cu ceva omul. Nu ştiu ce vom face, anul ăsta va fi greu de tot", se plânge Ioan Simionca, crescător de oi din satul Sebiş. Vasile Turculeţ, preşedintele Asociaţiei de Crescători de Ovine "Dealul Negru" spune şi el că nu e tocmai momentul optim pentru comercializarea de miei: „Sunt la vârste fragede acuma şi 3 aprilie e cam repede pentru Paşti. Dar dacă aşa o stabilit popii că trebuie să fie anul acesta, ce să facem noi ?", se plânge Vasile Turculeţ, preşedintele Asociaţiei de Crescători „Dealul Negru".„Pe lângă faptul că este prea devreme anul acesta Paştele s-a mai adăugat şi întârzierea cu care au dat oamenii oile la montă , aşa că mieii vor fi buni de tăiat abia prin mai", adaugă preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Bistriţa-Năsăud, Ioan Câmpean.
Mai rentabil este exportul de toamnă
Marii crescători au şi renunţat la gândul de a vinde de Paşti şi au planuri de bătaie doar pentru export, însă numai când miei de anul ăsta devin berbecuţi. „Îmi convine mai bine şi preţul de la export. Că vedeţi cu criza asta, pot să fie miei puţini, că nici cumpărători pe la noi