Sumar: Editorial - Reteta de suflet / Food world / Integrarea in bucate / Balcic - orasul fermecat din tainita cu amintiri / Delicii bulgaresti / Sarmalute ca la Varna si ""varitba"" de peste / Ritualuri de protectie / Emblema rubinie a vinurilor bulgare / Legendele vitei-de-vie / Aromele dragi de acasa / Placinta cu parfum balcanic / Agenda gurmanda / Pauza de cafea / Caiet de retete Europa gurmanda
Stam pe terasa mica de la "Kavatite". Chiar langa plopul alb, urias, care da numele restaurantului din Balcic. De crengile copacului sunt si acum legate "martisoare" impletite din ata colorata, in alb si rosu. Una dintre aceste impletituri am legat-o chiar noi, cu aproape un an in urma. In semn de protectie pentru viata care urca prin sevele lui. Poate vom reveni de intai martie, cand in Bulgaria se sarbatoreste "Baba Marita", ziua naturii reinviate si a inceputurilor!
Un bulgar de la malul marii
Nikolai, ospatarul, ne aduce vinul de "Targovishte", un Chardonnay alb, sec si aromat, in sticla cu gat spiralat. In asteptarea scrumbiei la gratar, ridicam un pahar cu vin. Nikolai ne spune zambind: "Ati fost si anul trecut aici. Ati stat la aceeasi masa. Si ati cerutâ¦" - si aici ne surprinde insirandu-ne lista intreaga de mancaruri pe care le "degustasem" in primavara trecuta. Ne uimeste memoria lui. Insa asa este Nikolai. Stie bine rostul meseriei, retine chipuri, dorinte, invata iute sa vorbeasca in limba ta. Ar putea face, poate, o alta meserie. Mai banoasa? Dar ii place apropierea apei si sentimentul de libertate pe care i-l da. Se simte protejat de stanca de calcar alb, in care se reflecta soarele si marea. Ii plac turistii care vin an de an sa-si petreaca vacanta in oraselul lui si pe care incearca sa-i faca sa-si doreasca sa revina. La Mare, la Castel, la Balcic. La elâ¦, Nikolai, un bulgar de la malul marii.
Ne-mbie sa gustam inainte de