Dieta care previne afecţiunile osoase conţine, printre altele, lapte semidegresat, iaurt dietetic şi sardine în ulei Printre factorii de risc care pot duce la apariţia osteoporozei se
Dieta care previne afecţiunile osoase conţine, printre altele, lapte semidegresat, iaurt dietetic şi sardine în ulei
Printre factorii de risc care pot duce la apariţia osteoporozei se numără vârsta, fumatul, consumul excesiv de alcool şi inactivitatea fizică.
Pentru a se dezvolta normal, oasele au nevoie de o dietă echilibrată. Cele două ingrediente-cheie necesare pentru sănătatea oaselor sunt calciul şi vitamina D. În urma studiilor realizate de Fundaţia Internaţională a Osteoporozei (FIO) s-a observat că, de la vârsta de 35 de ani, distrugerea osoasă este mai mare decât formarea osoasă.
Acestui dezechilibru i se adaugă şi alţi factori care predispun la osteoporoză: sexul femeiesc, vârsta, fumatul, consumul excesiv de alcool şi inactivitatea fizică. Pentru prevenirea apariţiei osteoporozei un prim pas constă în adaptarea alimentaţiei, astfel încât aceasta să ofere necesarul zilnic de calciu şi vitamina D, importante în întărirea oaselor.
1.000 mg de calciu pe zi
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aportul zilnic de calciu diferă în funcţie de vârstă. Astfel, în timpul copilăriei este recomandat să se consume între 500-700 mg/zi de calciu, între 10 şi 18 ani cantitatea necesară de calciu este de 1.300 mg, pentru ca între 19-65 de ani necesarul zilnic de calciu să se reducă la 1.000 mg (1.300 mg la femeile după menopauză).
După 65 de ani, necesarul de calciu reajunge la 1.300 mg pe zi. Lactatele sunt printre cele mai bogate şi la îndemână surse de calciu. Astfel, dacă într-o zi se consumă două pahare de lapte, 40 g de brânză Feta şi o conservă de sardine, se poate ajunge cu uşurinţă la necesarul de 1.000 mg de calciu pe zi.
P