Sarea este un ingredient care trebuie consumat cu moderaţie, arată studiile clinice care au demonstrat că există o strânsă legătură între acest condiment şi bolile de inimă. Pentru a preveni apariţia bolilor cardiovasculare, medicii nutriţionişti recomandă cel mult 3 grame de sare pe zi. Din păcate, corpul asimilează zilnic o cantitate de trei până la de cinci ori mai mult decât necesarul zilnic.
Produsele de patiserie, mâncărurile de la restaurant şi preparatele de la fast-food abundă în sare, iar specialiştii, citaţi de ediţia on-line a Time, spun că organismul asimilează sodiu şi din alte alimente. Aceştia au realizat o listă a alimentelor care nu lipsesc din regimul cotidian şi care asigură 44% din necesarul zilnic de sare.
● Pâinea şi chiflele. Alimente nelipsite de la mesele zilnice, ele au în compoziţia lor sodiu. Pâinea trebuie mâncată cu moderaţie pentru a evita luarea în greutate. Cele două alimente asigură organismului 7.4% din necesarul zilnic de sare.
● Mezelurile şi alimentele de la conservă. Acestea conţin sare, deoarece sodiul are şi proprietăţi de conservare a alimentelor. Dacă adăugaţi în meniul zilnic două sau trei felii de salam atunci vă veţi asigura 5,1% din necesarul zilnic de sodiu.
● Pizza asigură 4,9% din necesarul zilnic de sare. Sodiul din acest preparat provine din toate ingredientele, inclusiv blatul şi sosurile de tomate. Puteţi reduce cantitatea de sodiu dacă renunţaţi la sosuri.
● Supele conţin sare datorită ingredientelor pe care le conţin, în special în legume. O porţie de supă asigură 4.3% din necesarul zilnic de sodiu.Pentru a diminua cantitatea de sare evitaţi adăugarea suplimentară a acestui condiment.
● Sandwich-urile asigură 4% din necesarul zilnic de sodiu. Nutriţioniştii recomandă consumul acestora doar ocazional, deoarece nu asigură organismului necesarul de nutrienţi. Ar putea fi gustăril