Deşi preţurile sunt mai mici ca anul trecut, vânzările în pieţe sunt mai mici. Piteştenii au început cumpărăturile de toamnă. În pieţe au apărut legumele necesare pentru murături, zacuscă şi alte preparate specifice sezonului. Deşi preţurile au scăzut, comparativ cu sezonul trecut, cumpărătorii tot nu se înghesuie.
CITEŞTE ŞI: Artizanatul din murături, atracţie turistică Artă şi decor cu murături
Obligaţi de scăderea vânzărilor, producătorii de fructe şi legume care-şi aduc mărfurile în pieţe, au scăzut preţurile doar, doar vor atrage mai mulţi clienţi.
Sărăcie în sezonul murăturilor
La început de toamnă, producătorii din Argeş şi din judeţele limitrofe şi-au adus marfa e tarabele din pieţele piteştene. Cumpătorii se lasă, însă, aşteptaţi. Chiar dacă preţurile sunt cu până la 30% mai mici decât anul trecut, comercianţii nu sunt mulţumiţi de profituri.
„Am scăzut mult preţul faţă de anul trecut pentru a face vânzare. Dacă anul trecut dădeam gogoşarii cu 4 sau chiar 5 lei, acum îi dau cu 2 lei.”, spune Grecu Verginia, producător, venită din judeţul Dâmboviţa. Femeiea vinde de 15 ani în Piaţa Ceair şi parcă niciodată nu a prins vremuri mai grele.
„De 15 ani vin aici, dar anul acesta e cel mai rău”, spune femeia. Cei care au grădinile în apropierea oraşului şi cheltuie mai puţin pe transport, îşi permit să scadă foarte mult preţurile.
„La mine gogoşarul costă 1,5 lei, varza este 1 leu şi morcovii 2 lei. Vânzare ar mai cât de cât, dar tot rău o ducem,” spune Călin Cornel, din Budeasa Mică, Argeş, comerciant din Piaţa Ceair. Omul este nemulţumit şi de tariful majorat pe care va trebui să-l achite în piaţă.
„Până acum ne cerea 220 de lei pentru o masă de nici un metru pe un metru. De la 1 octombrie ne cer 300 de lei pe lună. Ne iau şi pielea de pe noi”, adaugă producătorul.
Iarnă cu provizii la