Multe studii au evidenţiat că o dietă bogată în peşte este bună pentru inimă. O cercetare recentă arată, însă, că beneficiile pot fi extinse şi asupra prevenirii demenţei. Sursa: Shutterstock
"The American Journal of Clinical Nutrition" a dat publicităţii un studiu în care se prezintă efectele pe care consumul regulat de peşte le are asupra activităţii cerebrale.
"Efectul este gradient - cu cât mănânci mai mult peşte, cu atât e mai puţin probabil să suferi de demenţă", este de părere medicul epidemiologist Emiliano Albanese, conducătorul studiului. "Efectul peştelui asupra creierului este total opus faţă de cel al cărnii - cu cât mănânci mai multă carne, cu atât eşti mai predispus la demenţă", adaugă acesta.
Peştele, mai ales cel cu carne grasă, protejează împotriva bolilor psihice datorită conţinutului său bogat în Omega-3, care, pe lângă proprietăţile antiinflamatoare, are şi numeroase alte beneficii asupra organismului. Despre acizii graşi Omega-3 se cunoaşte, de asemenea, că previn scleroza în plăci şi împiedică acumularea la nivel cerebral a plăcilor amyloidale, responsabile de boala Alzheimer.
Deşi noul studiu a avut mai mult un caracter informaţional, pentru că a fost realizat în numai şapte ţări China, India, Cuba, Venezuela, Mexic, Peru şi Republica Dominicană, rezultatele sunt considerate încurajatoare.
Cu ajutorul chestionarelor, cercetătorii au făcut o evaluare a obiceiurilor culinare a 14.960 de voluntari cu vârste de peste 65 de ani, cu diferite poziţii sociale, care au fost selectaţi aleatoriu.