26 de alerte pentru produse provenite din România au fost înregistrate, în 2013, pe Sistemul European Rapid de Alerta pentru Alimente şi Furaje (RASFF). Au fost vizate fructe de pădure, piept de pui, porumb furajer, praf de ouă, cârnaţi cabanos sau carne de vită congelată.
Industria alimentară românească a fost zguduită pe parcursul acestui an de mai multe scandaluri, unele cu ramificaţii internaţionale, cum a fost cel al cărnii de cal de la începutul lunii februarie, în timp ce cazul laptelui cu aflatoxină a adus demisii la vârful Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/ din cauza 'bâlbâielilor' în comunicare, iar carnea de pasăre contaminată cu salmonela a prejudiciat industria avicolă cu zeci de milioane de euro, potrvit Agerpres.
Cele mai multe alerte privind produsele alimentare româneşti au fost iniţiate de Germania, Italia şi Grecia, însă jumătate dintre acestea nu au fost confirmate. În schimb, în cazul celor confirmate, reprezentanţii ANSVSA afirmă că acestea au fost gestionate foarte bine şi "niciun produs nu a ajuns în galantarele magazinelor".
Industria alimentară românească a primit veşti bune pe final de an, după ce autorităţile veterinare din România şi China au semnat un memorandum pe sănătate animală şi siguranţa alimentelor, care oferă producătorilor români posibilitatea de a exporta carne de porc şi bovine vii pe această piaţă. De asemenea, tot pe finalul acestui an, experţii europeni au ajuns la concluzia că în România nu mai circulă virusul pestei porcine, ceea ce permite reluarea exporturilor de carne de porc, din toate exploataţiile comerciale din România, începând cu 1 ianuarie 2014.
România a îndeplinit şi condiţiile cerute de Turcia pentru deblocarea exportului de ovine vii şi a tranzitului către ţările arabe, iar Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a confi