Imaginaţi-vă într-o pivniţă lungă de zeci de kilometri, la o adâncime de 100 metri sub pământ. Aerul e umed, puţin răcoros şi sunteţi înconjuraţi de mii de sticle de vin. Turiştii, în special cei pasionaţi de vinuri, pot avea parte de o călătorie în unul din cunoscutele oraşe vinicole subterane din Republica Moldova, cele de la Cricova sau Mileştii Mici.
1 /.
Poveştile celor două crame seamănă până la un punct. Ambele sunt situate în foste cariere de unde se extrăgea piatră pentru construcţia caselor. La o adâncime de 80-100 metri, temperatura şi umiditatea se menţin constante pe tot parcursul anului: 10-14 grade Celsius şi umiditate de 85-95%. Aceste condiţii sunt ideale pentru păstrarea vinurilor. "Străzile" din aceste crame poartă denumirile diferitelor tipuri de vin care sunt păstrate acolo: Cabernet, Chardonnay, Sauvignon, Fetească, Merlot etc.
În ambele cazuri, excursiile se fac cu maşina sau cu microbuzul şi se încheie cu o degustare de vinuri. Din acest motiv, rezervările trebuie făcute din timp.
Oraşul subteran de la Cricova
Orăşelul Cricova este situat la 11 km de Chişinău. Cariera de piatră de acolo, existentă încă din secolul al XV-lea, a început să găzduiască butoaiele şi sticlele de vin începând cu anul 1952. Galeriile au o lungime totală de 120 km, din care doar jumătate este dedicată păstrării vinurilor. Din restul de 60 km de carieră se extrage în continuare piatră.
Colecţia naţională de vinuri de la Cricova cuprinde circa 160 de mărci istorice, franceze, italiene, algeriene, dar şi de pe alte meleaguri, cele mai vechi datând din 1902. Niciun vin din această colecţie nu poate fi vândut sau băut, deoarece face parte din patrimoniul naţional al Moldovei. De altfel, multe dintre ele sunt deja vinuri moarte, potrivit reprezentanţilor companiei.
Vinurile sunt păstrate în căsuţe săpate