În mod teoretic, produsele lactate care se vând prin pieţe ar trebui să respecte normele sanitare ale UE: să fie trase în ţiplă şi să fie etichetate. În realitate, se vinde ca acum 20 de ani.
O simplă privire prin pieţele din Bacău scoate la iveală faptul că precupeţii nu ţin cont de cerinţele UE şi nici că s-ar teme de amenzile date de inspectorii sanitar-veterinari. Ei îşi vând produsele îmbiindu-i pe clienţi să le guste brânza sau caşul, ca să ştie ce cumpără.
„E o mare prostie să ambalez caşul. Şi aşa vând doar câteva kilograme pe zi şi mi se strică marfa. Noi am învăţat clientul să guste. Doar aşa îl putem convinge să cumpere“, ne-a spus Ioan Surdu, unul dintre pieţari. Precupeţii spun că e tradiţie la români ca urda, caşul sau brânza de putină să fie gustate direct la tarabă.
Sancţiuni pentru lipsa bonetelor
„Eu am văzut că şi în străinătate e la fel. Gustă omul marfa pe care o cumpără. Dacă ar fi să ne ambalăm produsele, rămânem cu ele nevândute“, s-a plâns şi Maria Hurdubei. De cealaltă parte, veterinarii spun că nu-i pot obliga pe comercianţi să-şi ambaleze marfa.
„Noi urmărim să se respecte normele sanitar-veterinare de la obţinerea unui produs şi până la comercializarea acestuia“, a precizat Vasile Zaharia, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău (DSVSA).
27 de avertismente
Anul trecut, inspectorii veterinari au aplicat producătorilor individuali trei amenzi şi 27 de avertismente. De asemenea, au fost sancţionaţi şi precupeţii care au vrut să-şi vândă marfa fără să aibă halat şi bonetă. Nu au fost omişi nici comercianţii care au venit la piaţă cu marfa neetichetată, care au primit avertismente de la inspectorii DSVSA.