Plasticul in bucatarie trebuie folosit cu mare atentie deoarece, in special in contact cu caldura, dar nu numai, poate emana substante toxice, astfel incat, oricat de sanatos incercati sa mancati, acest lucru poate fi in zadar daca nu aveti grija ca bucataria si ustensilele sa fie unele care nu elimina toxine.
Substantele din banalul plastic
Cel mai periculos compus al plasticului este Bisfenolul A (BPA). Studiile facute de National Institute of Health din Statele Unite au aratat ca acesta poate contamina alimentele sau lichidele cu care intra in contact, daca sunt incalzite la microunde, daca intra in contact cu lichide calde sau acide.
Din pacate, inclusiv unele biberoane pentru copii contin BPA. Urmarile asupra sanatatii sunt destul de grave, chiar daca vorbim de cantitati mici de BPA ingerate: hiperactivitate si scaderea puterii de invatare, risc de obezitate, scaderea sistemului imunitar, probleme de fertilitate (afectiuni ovariene la femei si scade cantitatea de sperma la barbati), ajungand pana la diabet si cancer. BPA se regaseste in ustensile de bucatarie din plastic, in boluri, vesela.
Un alt compus plastic toxic este PVC-ul, in special cel care este folosit la fetele de masa. Acesta contine DEHA, un produs chimic care face plasticul flexibil, insa expunerea indelungata poate afecta ficatul si cauza cancer, cred specialistii. Nici clasicele PET-uri nu sunt sanatoase, refolosirea acestora duce la scurgeri de chimicale. Mai mult, ele nu pot fi bine curatate, iar spalarea acestora cu apa fierbinte duce la eliberarea unor substante chimice. De asemenea, daca sunt inghetate in congelator, pot elimina dioxina, o substanta extrem de toxica.
Cum scapam de plasticul din bucatarie?
Desi pare ca ne intoarcem la bucataria bunicii, este mult mai util si mai sigur sa inlocuiti vesela din plastic cu una din ceramica sau sticla. Far