Foto: Reuters În ultimii ani, obezitatea, diabetul, bolile cardio-vasculare sau alte probleme cauzate de o alimentaţie greşită au fost vedetele în mass-media. Nu numai că aspectul fizic se deteriorează, dar mâncarea nesănătoasă duce şi la probleme grave de sănătate ce pot avea ca rezultat chiar moartea.
Peste tot în ziare, reviste, la televizor vedem din ce în ce mai des sfaturi despre cum să avem un stil de viaţă cât mai sănătos şi o alimentaţie cât mai corectă. Din această cauză, cerinţa pentru alimente cu conţinut scăzut de calorii şi zahăr a crescut, iar companiile se aliniază cererii cu o ofertă pe măsură: fel de fel de produse din categoriile low-fat şi diet. Şi toate numai bune pentru sănătatea noastră. Oare?
Conform unui studiu american, se pare că deşi ne străduim din răsputeri să slăbim şi să avem o dietă echilibrată, numărul de calorii consumat a crescut cu 7 până la 18 procente în ultimii 30 de ani. De unde toate aceste calorii? Din mâncare. Din noile produse menite să ne îmbunătăţească viaţa, marea majoritate sunt doar un amestec de chimicale pe care nu bucătarii îl supervizează, ci tehnicienii de laborator. Unde se află totuşi adevărul?
Un hamburger de vită?
Una dintre mâncărurile cele mai populare atunci când eşti pe grabă este hamburgerul de la fast-food. Delicios, nu-i vorbă, dar ştiţi ce conţine, de cele mai multe ori? Nu vă speriaţi, e carne. Dar poate nu carnea pe care v-o imaginaţi. Marea majoritate a burgerilor din marile lanţuri de fast-food cuprind părţi ale animalelor care de obicei intră în componenţa mâncării pentru animalele de companie, de exemplu, sau uleiuri. Adică acele părţi pe care le aruncaţi de obicei când gătiţi acasă. Capul, pielea, oasele, zgârciurile, toate sunt pasate şi apoi curăţate suficient pentru a putea fi comestibile. Şi încă asta nu e partea cea mai rea. Produsul cu care se curăţ