La prima vedere, salamul analizat pare că nu are ingrediente care să afecteze sănătatea. Insă nitritul de sodiu, in contextul unei diete dezechilibrate, poate să afecteze organismul consumatorilor.
Salamul Reinert cu piper roşu are doar doi aditivi alimentari. Unul dintre ei insă poate provoca o serie de probleme de sănătate.
La prima vedere, salamul analizat pare că nu are ingrediente care să afecteze sănătatea. Insă nitritul de sodiu, in contextul unei diete dezechilibrate, poate să afecteze organismul consumatorilor.
Salamul Reinert cu piper roşu are doar doi aditivi alimentari. Unul dintre ei insă poate provoca o serie de probleme de sănătate. De pe etichetă aflăm că in compoziţia produsului intră: "carne de porc, slănină, carne de vită, piper roşu, sirop de glucoză, dextroză, condimente, maltodextrine, arome; conservant: nitrit de sodiu E 250, fum natural antioxidant: acid ascorbic E 300, cultură starter: lactoză". Produsul nu are membrană.
Analiza. Produsul nu are etichetă nutriţională, problemă pe care o au aproape toate produsele din carne. Cu toate acestea, din compoziţie rezultă că este bogat in grăsimi saturate de origine animală dăunătoare sănătăţii, in acelaşi timp imprimănd produsului o valoare energetică ridicată şi un profil nutriţional dezechilibrat. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune despre conservantul artificial nitrit de sodiu că este dăunător sănătăţii, putănd forma nitrozamine cancerigene in tractusul digestiv. De asemenea, E 250 poate interfera cu metabolismul iodului producănd disfuncţii tiroidiene, care la răndul lor au repercusiuni asupra metabolismului energetic, favorizănd apariţia supraponderalităţii şi a obezităţii. Aceasta constituie un factor important de risc in apariţia sindromului metabolic caracterizat