• Una dintre cele mai bune afaceri din agricultura ultimilor ani pare a fi cultivarea rapitei pentru ulei • Suprafetele insamantate au crescut constant, de la 255 de hectare in 2004 la peste 12 mii de hectare in prezent, adica de peste 40 de ori in doar 6 ani • "Rapita starneste interes din partea societatilor mari, nu a gospodariilor individuale. Pentru aceasta toamna au fost programate pentru insamantare 10.800 hectare si s-au insamantat 12.500, adica aproape 120 la suta. Asta inseamna ca exista piata de vanzare si producatorii sunt multumiti de preturi", a precizat directorul executiv al Directiei Agricole Iasi, Catalin Rosca • In general, rapita este cultivata la Iasi pentru a fi vanduta firmelor care se ocupa de producerea biodieselului, un combustibil sintetic obtinut din uleiuri si grasimi naturale
Dumitru Pantazi este unul dintre fermierii care au decis sa mareasca suprafetele cultivate cu rapita datorita beneficiilor financiare. "Anul trecut, am avut 400 de hectare din care au ramas doar 150 cu cultura. Restul a fost calamitat de seceta. Am vandut cu 1,35 lei kilogramul la o firma din Galati si, pentru ca a mers bine, anul acesta am pus 420 de hectare", spune omul de afaceri. Pentru comparatie, kilogramul de porumb boabe este estimat a fi vandut in acest an de producatorii agricoli cu circa 0,6 lei.
In acest moment, rapita se afla intr-un stagiu vegetativ avansat, iar prognozele meteo indica o posibila productie buna si pentru anul viitor. "In peste 80 la suta din suprafata, rapita este deja in 5 - 6 frunze, ceea ce este excelent. Sper sa iesim cu bine din iarna si sa obtinem productii bune, pentru ca si preturile sunt in crestere", adauga Dumitru Pantazi. Fermierul iesean, care activeaza in zona Pascanilor, sustine ca rapita va inlocui in urmatorii ani culturile de sfecla de zahar. "Culturile de porumb nu sunt chiar foarte amenintate