de STELUTA INDREI SANATATEA COPILULUI Alergiile alimentare afecteaza in principal copiii. In fata acestui diagnostic, parintii trebuie sa dea dovada de o grija deosebita fata de alimentatia micutilor. Totusi, alergia alimentara nu este o fatalitate pentru ca progresele medicale ii permit copilului alergic sa aiba o viata normala.
Studiile internationale arata ca se inregistreaza un adevarat "boom al alergiilor alimentare", aproximativ 10% dintre copii suferind din aceasta cauza, in timp ce doar 3% dintre adulti sunt afectati de aceasta patologie. "In experienta mea am constatat ca, in ultimul timp, si la noi a crescut ingrijorator de mult numarul copiilor alergici la diferite alimente. Ei sunt mult mai sensibili decat ceilalti copii", atrage atentia dr. Maria Runcan, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".
Cum se produc Aparatul digestiv poseda un foarte bogat sistem imunitar la nivelul mucoasei, care protejeaza organismul de virusuri, bacterii si paraziti. Tot acest sistem imunitar trebuie sa recunoasca proteinele alimentare pentru a permite trecerea lor prin mucoasa digestiva. Un aliment contine numeroase proteine, unele dintre acestea fiind alergene. Astfel, alimentul respectiv poate contine pana la 40 de factori care provoaca alergii. Orice aliment care contine proteine poate declansa reactii alergice, precizeaza dr. Maria Runcan.
Majoritatea copiilor tolereaza proteinele alimentare alergene, dar exista anumiti copii care sunt predispusi genetic la alergii. Cand organismul acestora intra in contact cu un alergen, sistemul imunitar nu poate deosebi binele de rau si elibereaza o substanta chimica, numita histamina, care ataca substanta inofensiva ca si cand ar fi o amenintare.
Nimeni nu stie cauzele pentru care anumiti copii fac alergii, s-a constatat insa ca ereditatea si