Anne-Sophie Pic (37 ani) e singura femeie chef din Franta al carei restaurant a obtinut 3 stele Michelin, iar pana de curand era una dintre cele doua frantuzoiace chef cu doua stele. Pentru ea prejudecata cu femeile la cratita a functionat invers, fiind printre putinele care au avut de luptat tocmai pentru ca voiau sa gateasca si sa faca o cariera din asta. Pic e o femeie intr-o lume a bonetelor de bucatar predominant masculine si, in plus, si fiica unui chef apreciat.
La restaurantul sau, Maison Pic de pe Route Nationale 7, in Valence, stelele sunt, de fapt, o traditie a familiei, tatal si bunicul fiind bucatari premiati de acelasi ghid cu coperte rosii. Dar, desi s-a nascut practic in bucatarie, nu a vrut de la inceput sa-si murdareasca mainile lucrand acolo. A preferat sa priveasca, sa guste si, intre timp, sa termine o scoala de management. Abia la 22 de ani, cand si-a dat seama ca ii place sa gateasca, a inceput sa invete la fata locului, prea putin de la tatal sau, care avea sa moara curand. Cand Sophie avea 29 de ani, fratele i-a cedat conducerea firmei si timp de cativa ani Pic a pastrat cu mandrie (si cu dificultate) cele doua stele care ramasesera restaurantului. Cam in aceeasi perioada a devenit "Chef de cuisine", iar anul acesta "a facut dreptate" familiei, recastigand cea de-a treia stea Michelin, pierduta la moartea tatalui. In Franta doar 26 de restaurante se lauda cu 3 stele, dar nicio frantuzoaica nu le-a mai obtinut din 1951, pe cand in Italia si Spania doar cinci femei au obtinut distinctia suprema a Michelin. E adevarat ca in acest domeniu prezentele feminine sunt rare, dar si ghidul a fost mult timp acuzat de conservatorism.
Cunoscuta ca adepta unei bucatarii moderne si indraznete, Sophie enumera cateva dintre felurile clasice de la Maison Pic: stridiile Marennes Oleron Speciales de Gillardeau, "filet de loup au caviar" (cu so