Proprietarii romani de restaurante si cafenele reusesc inca sa atraga clienti la mese, numarul acestora fiind chiar cu 5% mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut, dar notele de plata s-au diminuat cu pana la 10%.
„In primul trimestru am rulat 2,8 milioane de euro, in scadere cu 5% in euro, dar cu 10% mai mult, calculat in lei, fata de aceeasi perioada a lui 2008. Principala schimbare este comportamentul de consum, unde nota de plata medie s-a redus cu 10%", a declarat pentru ZF Dragos Petrescu, proprietarul lantului de restaurante City Grill, pe care le administreaza prin intermediul companiei Trotter Prim.
Astfel, un consumator lasa in medie 13,5 euro intr-un restaurant City Grill, fata de 15 euro anul trecut. Petrescu spunea la sfarsitul anului trecut ca pretul mai mare la materia prima l-a determinat sa majoreze tarifele din meniu cu 5-7%, dar cu toate acestea cresterea puterii de cumparare a condus la o medie de tranzactie cu 22% mai mare fata de 2007. Anul acesta, ca majoritatea antreprenorilor, strategia lui Petrescu s-a schimbat radical.
„Ne-am gandit la inghetarea preturilor de meniu, dar si la investitii masive intr-o campanie de marketing in patru segmente trimestriale", spune proprietarul City Grill. Petrescu controleaza pe langa restaurantele City Grill, care contribuie cu 60% la cifra totala de afaceri, si unitatile Buongiorno, cafenelele City Cafe restaurantul Caru' cu Bere si fast-food-ul Bundetot.
Trotter Prim a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 14 mil. euro, iar evolutia din acest an se bazeaza in primul rand pe dezvoltarea retelei.
Investitiile continua
„Am deschis un nou local, dar mai avem bugetate inca sase deschideri sub spectrul celor patru branduri (in afara de Caru' cu Bere care este reprezentat de un singur restaurant- n. red.). Cele noi vor fi alese in primul