După aderarea României la Uniunea Europeană, preţurile alimentelor ar putea fi majorate cu niveluri mai mari decât cele înregistrate în ţările care au aderat în ultimul val. Potrivit BNR, preţurile alimentelor de bază s-ar putea scumpi cu aproape 50% - cum ar fi în cazul cărnii.
Potrivit BNR, după aderare preţurile alimentelor de bază au crescut cu 10% în Letonia, cu 7% în Ungaria, cu 5% în Estonia, iar în Cehia cu 4%.La unele produse, precum zahărul şi uleiul, preţurile au crescut cu 50%. Perspectiva nu este îmbucurătoare pentru bugetele românilor, dacă avem în vedere faptul că, potrivit Coface, 40% din cheltuielile românilor se duc pe mâncare şi băutură.
Directorul Coface România, Cristian Ionescu, a afirmat că „preţurile pentru produsele alimentare din România după aderarea României la UE vor cunoaşte o creştere semnificativă diferenţiată pe grupe de alimente. Astfel, produsele de bază, cele de panificaţie şi lactate vor cunoaşte o creştere mai mică, de 10-20%, iar cele din carne vor cunoaşte o creştere dinamică, cu până la 30-50%. Preţurile se vor majora direct proporţional cu cantitatea de energie electrică şi gaz înglobată în procesul de producţie”.
Creşterea preţurilor nu va fi generată doar de scumpirea tarifelor la utilităţi – gaz şi energie electrică, ci şi de intrarea în vigoare a normelor de securitate şi igienă sanitară. Acest lucru va obliga producătorii la realizarea de investiţii şi implementarea unor noi sisteme de producţie de calitate europeană. În acelaşi timp, autorităţile se aşteaptă ca, în cel mult trei ani, salariile angajaţilor din sectorul alimentar să fie mai mari, acestea urmând să se reflecte în preţuri. După aderarea României la Uniunea Europeană, preţurile alimentelor ar putea fi majorate cu niveluri mai mari decât cele înregistrate în ţările care au aderat în ultimul val. Potrivit BNR, preţurile alimentelor de bază