Anul acesta, Moş Nicolae ne-a adus un coş cu fructe. Lămâi, piersici, căpşuni. Dulci. Strălucitoare. Parfumate. Atâta doar că nu sunt adevărate... Dar nici de ceară nu sunt. Sunt fructe de marţipan.
La Erice, în Sicilia, Moş Nicolae şi Moş Crăciun au "contract" cu Maria Grammatico. De câteva zeci de ani, cizmuliţele şi ciorăpeii puşi la gura sobei în aşteptarea darnicilor moşi se umplu peste noapte, pe neştiute, cu fructele de marţipan şi cu prăjiturelele create de minunata "doamnă a dulciurilor siciliene".
S-a întâmplat ca anul trecut, în ajun de Sfântul Nicolae, cititorii Jurnalului Naţional să se "întâlnească" pentru prima dată cu această maestră a patiseriei italiene - cunoscută, de altfel, în întreaga lume pentru minunatele ei "cofeturi" - şi să afle câteva dintre reţetele ei "clasice". De fapt, reţete foarte vechi, care cândva erau păzite cu stricteţe în cuhniile mănăstirii de maici "San Carlo", şi care astăzi fac deliciul localnicilor şi al turiştilor. Am încercat şi noi să pregătim delicioasele prăjituri de Sărbători, urmându-i reţetele. Genovesi, Belli e brutti sau Frutti di Martorana şi-au dezvăluit secretele pentru noi. Nu ne-am gândit însă că va trece abia un an şi, în ajunul Sfântului Nicolae vom gusta încă o dată din bunătăţile dulci ale Mariei Grammatico nu în Erice, cetatea cea veche care veghează asupra provinciei siciliene Trapani, ci chiar la noi acasă, la Bucureşti.
Festival de Sicilia
A fost posibil acest lucru pentru că, la sfârşitul săptămânii trecute, Camera de Comerţ şi Industrie din provincia Siciliană Trapani a organizat la Bucureşti prima ediţie din "Festival de Sicilia", un eveniment gastronomic menit să promoveze produsele culinare ale locului. Iar printre cei invitaţi să reprezinte oamenii şi bucatele s-a numărat şi Maria Grammatico. Pe care am regăsit-o parcă mai tânără şi mai vivace, în ci