Printre cauzele bolii abortive se numără şi anumite infecţii. Două din acestea – listerioza şi bruceloza – sunt aduse, cu numeroase detalii, în atenţia specialiştilor în articolul semnat de dna dr. Dana-Magdalena Caplan.
LISTERIOZA
Boală infecţioasă de origine alimentară, cu grad înalt de patogenitate, listerioza are ca agent cauzal un germen ubicuitar,Listeria monocytogenes. Germenii genului Listeria sunt clasificaţi în şase specii: L. monocytogenes (specia-tip a genului), L. ivanovii (cu două subspecii: ivanoviişi londoniensis), L. innocua, L. seeligeri, L. welshimeri, L. grayi. Listeria monocytogenes este singura specie patogenă pentru om şi animale. L. monocytogenes este divizată în serotipuri, pe baza antigenelor somatice O şi flagelare H. Implicate în patologia umană sunt serotipurile 1/2a, 1/2b şi 4b. Listerioza este o boală emergentă în ultimii 15–20 ani, cu o incidenţă crescută determinată atât de numărul mare de pacienţi imunodeprimaţi, cât şi de practicile noi în prepararea alimentelor, precum şi de consumul mare de produse de tipul ready-to-eat. Listerioza este o boală infecţioasă cu transmitere alimentară, de o severitate deosebită – infecţia cu L. monocytogenes poate cauza boală abortivă, meningită sau septicemie. În sectorul veterinar, boala afectează în special erbivorele. L. monocytogenes este larg răspândită în mediul înconjurător. Germenul este frecvent întâlnit în sol, apă, canale de scurgere, vegetale, carne din comerţ, produse lactate. Dat fiind caracterului lor ubicuitar, listeriile pot contamina produsele alimentare şi modalităţile de procesare a acestora. Rata poate ajunge de la 15 la 70% pentru vegetalele neprelucrate, lapte nepasteurizat, brânza moale proaspătă şi carnea de pasăre sau vacă insuficient sau deloc tratată termic (inclusiv cea refrigerată/congelată sau procesată din supermarketuri). Transmite