Peste 130 tone de carne de porc contaminata cu dioxina au intrat in Romania in ultimile trei luni, a declarat a declarat miercuri vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Laszlo Csutak, citat de NewsIn.
Astfel, 40 de tone de carne de porc au fost descoperite la Cluj, 70 de tone in judetele Prahova, Valcea si Bucuresti, si inca 20 de tone intr-un depozit central din Bucuresti. Carnea de porc din Cluj a fost distribuita in 24 de judete la 36 de firme, iar din totalul cantitatii s-au gasit 4.373 kg. Cele 20 de tone din Bucuresti au mers catre cinci firme din trei judete: Olt, Ilfov si Buzau. In judetul Olt au fost identificate pana in prezent 5.254 kg, iar in Ilfov s-au facut controale la trei firme. Astfel, una dintre ele a uilizat integral 1.044 kg, o a doua a utilizat 4.534 de kg de carne de porc care au fost procesate si introduse pe piata in judetul Teleorman. A treia firma a folosit 1.811 kg din care, dupa procesare au rezulta 2.252 kg de produse. Din cantitatea rezultata, 1.774 au fost sechestrate, iar restul au fost livrate pe piata.
"Carnea de porc intrata pe parcursul celor trei luni trei luni a intrat in procesare si nu direct pe piata, de aceea consider ca nu ridica niciun risc asupra celor care au consumat deja", a spus Laszlo Csutak.
Contactat telefonic, Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, a declarat pentru NewsIn ca firma care a importat cele 3,6 tone se numeste Meatteam. "Este vorba de Meatteam, unul dintre cei mai mari traderi din domeniu. Ii cunosc si pe cei care au cumparat de la el dar nu fac parte din asociatie si nu le dau numele. Importatorul a adus carnea la inceputul lunii noiembrie, iar alerta a fost data la sfarsitul lunii", a spus Minea. In prezent s-au facut notificari la opt punct de frontiera din partea de est a tarii pentru a se