Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, se confruntă în ultima perioadă cu tot mai multe solicitări de reducere a cotei TVA. Primii au fost producătorii de produse de panificaţie, care au cerut reducerea la 7% a cotei TVA aplicate la pâine. Solicitarea lor era motivată de scumpirea grâului pentru panificaţie, ceea ce, în absenţa unei reduceri a TVA, va determina în cel mai scurt timp creşteri de preţ la pâine şi produsele de panificaţie. Şi producătorii din domeniul prelucrării cărnii au solicitat reducerea cotei TVA, altfel, spunând aceştia, scumpirea produselor din carne ar fi iminentă.
Ultimii pe listă sunt reprezentanţii agenţiilor de turism. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) a solicitat, ieri, introducerea unei cote zero de TVA pentru străinii care achiziţionează servicii turistice în România, pentru a compensa pierderile provocate firmelor din domeniu de aprecierea leului. Pe de altă parte, apreciază reprezentanţii agenţiilor, nu este normal ca hotelierii să factureze turiştii străini la cursuri interne artificiale, cu mult peste nivelul băncii centrale. Reprezentanţii ANAT mai apreciază că, prin creşterea artificială de preţuri, România nu va mai fi capabilă să atragă turişti străini, cu atât mai mult cu cât turismul românesc este deficitar în privinţa infrastructurii, modernizării hotelurilor, pregătirii personalului şi calităţii serviciilor.
Reacţia ministrului Finanţelor a fost, aşa cum ne-am obişnuit, evazivă. Deşi este greu de crezut că ar mai putea fi găsiţi bani în buget şi pentru aceste solicitări, Vosganian s-a limitat la a afirma un lucru, din păcate, bine cunoscut: „Orice este posibil în România”. „Dacă aş spune că este imposibil, este un cuvânt prea greu. Orice este posibil în România”, a spus Vosganian. El a arătat şi că trebuie evaluat impactul unei asemenea măsuri, precum şi capacitatea sistemului