Curmalele, fructe aduse in supermarketurile romanesti de peste mari si tari, adevarate surse de sanatate si energie, datorita nutrientilor continuti, necesari pentru buna functionare a organismului, sunt prea putin cunoscute si consumate la noi si asta din lipsa de informare.
Pentru ca proaspete curmalele nu rezista la drum lung, producatorii le usuca, proces in urma caruia valoarea lor calorica si nutritiva creste, iar concentratia de glucide, proteine si lipide se mareste cam de zece ori fata de cea a fructelor abia culese.
Ar putea parea de necrezut, dar pojghita aceea subtire care inveleste pulpa fructului contine toate vitaminele, cu exceptia celor de tipul E si H, si o cantitate mare de microelemente, printre care fier, fosfor, cupru, magneziu, calciu, potasiu si mangan, de aceea nu trebuie inlaturata.
Bune pentru sanatatea dintilor
Fluorul din compozitia curmalelor protejeaza dintii de carii, iar seleniul scade riscul cancerului si pe cel al afectiunilor cardiace, intarind sistemul imunitar.
Inca din antichitate s-a observat efectul purgativ al acestor fructe, mici, precum prunele noastre, gustoase si foarte dulci, cercetarile de azi nefacand altceva decat sa confirme ceea ce se stia de mii de ani. Celuloza din compozitia curmalelor rezolva problemele de digestie si curata tractul gastro-intestinal, protejandu-ne astfel de unele forme de cancer.
In ciuda faptului ca sunt foarte dulci, curmalele au putine calorii, deci nu ingrasa, asa ca pot fi consumate in loc de bomboane si fara teama de persoanele care vor sa-si pastreze greutatea normala. Cand ti-e pofta de dulciuri, mai ales in momentele de tensiune si stres, ia cateva curmale, in loc de ciocolata sau bomboane.
Hrana pentru creier
Curmalele sunt energizante, de fapt, liderul fructelor uscate, si nu fac rau precum