CE BEM, CE MĂNCĂM•
17 aditivi alimentari şi un amalgam de grăsimi şi zaharuri alimentare care dau peste cap organismul constituie, pe scurt, compoziţia prăjiturii “Best time”. Înainte de a o consuma, citiţi cu atenţie eticheta! Prăjitura “Best time” cu gem de fructe de pădure este un produs extrem de dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu foarte mulţi aditivi alimentari. Chiar dacă nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că are un exces de glucide atât cu absorbţie lentă – amidon de porumb –, cât şi rapidă – zahăr, sirop de glucoză-fructoză. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că din această cauză pancreasul endocrin are de suferit pentru că va fi forţat să secrete o cantitate mai mare de insulină într-un timp mai scurt. De asemenea, conţine foarte multe grăsimi vegetale hidrogenate, dar şi margarină. Despre aceasta din urmă nu ni se spune din ce fel de grăsimi a fost fabricată (hidrogenate sau interesterificate) şi nici ce aditivi alimentari au fost folosiţi pentru ea. Pe lângă aceste lipide, producătorul a mai utilizat şi uleiuri vegetale.
Grăsimile şi glucidele sunt completate cu alcool. Chiar dacă este prezent în cantitate mică, amestecat cu ingrediente de acest tip este foarte greu de metabolizat de ficat, devenind toxic, avertizează specialistul nostru.
ADITIVII ALIMENTARI
Cei 17 aditivi alimentari folosiţi au efecte adverse, putând provoca de la alergii până la cancer. Producătorul nu a folosit pentru E476 denumirea cunoscută – poliglicerol poliricinoleat –, preferând un acronim. În ţările vorbitoare de limba engleză, prescurtarea aceasta este comună, însă cel care a făcut traducerea ar fi trebuit să folosească varianta din limba română. Acest aditiv are efecte hetapo şi nefrotoxice. Sorbitoul, E420, afectează tractusul digestiv, E1520 produ