Fermierii se tem că prin înjumătăţirea subvenţiilor pe cap de vacă ar urma să aibă cheltuieli mai mari decât încasări
Criza a tăiat peste 40% din vânzările de brânzeturi tradiţionale, preţurile au scăzut cu până la 10%, iar principalul mijloc de desfacere a produselor rămân târgurile, se arată într-un studiu al portalului agro-consultanta.ro. Înjumătăţirea subvenţiilor pe cap de vaca, aşa cum anunţa în luna mai ministrul Agriculturii, Mihail Dumi-tru, ar da o lovitura grea producătorilor de brânzeturi tradiţionale, pentru care cheltuielile ar fi prea mari, comparativ cu ce încasează.
Ioan Poponici din comuna Şirnea, judeţul Braşov, este crescător de oi şi vaci şi obţine 100 de kg de produse din lapte de vacă şi 200 de kg din lapte de oaie pe săptămână. Este proprietar de stână şi beneficiază de subvenţii eu-ropene şi pentru respectarea condiţiilor de agromediu. Îşi vinde marfa într-o piaţă din Braşov, dar participă şi la târgurile organizate în Bucureşti. Subvenţiile pe care le-a primit până acum l-au ajutat, dar dacă acestea vor fi tăiate se va descurca mult mai greu. „Nici până acum subvenţiile nu ne acopereau toate cheltuielile, dar ne-au fost de folos. N-ar trebui să fie tăiate”, a spus fermierul.
Familia Cecilia şi Ioan Istrate din Fundata prepară produsele după reţetele moştenite de la străbunicii familiei. Au 800 de oi şi 54 de vaci, iar până în anul 2006 au vândut produsele doar pe piaţa din Braşov şi la târgurile din judeţele Dâmboviţa şi Prahova. Cecilia Istrate spune că în 2006 a participat la primul târg internaţional în Italia şi produsele au avut un succes deosebit.
S-au înscris în organizaţia Slow Food şi au început să participe şi la târgurile din Bucureşti. „Vânzările au scăzut faţa de anii trecuţi. Acum vindem doar un sfert, faţă de cât vindeam în urma cu câţiva ani. Am ieftinit produsele, dar vânzările tot au