Întorşi de sărăcie cu faţa către Biserică, braşovenii s-au înghesuit ieri la cozi, să cumpere peşte. Patronii magazinelor s-au bucurat nespus, căci rare sunt ocaziile când muşterii fac dezlegare la buzunare, mai ales acum, în plină recesiune economică.
Braşovenii au stat ieri ca sardinele, la cozi, în faţa magazinelor cu peşte proaspăt şi carne congelată. Deşi mulţi nu ţin postul Paştelui şi nici nu trec prea des pe la Biserică, Buna Vestire este păstrată cu sfinţenie. Şi asta, doar pentru că - în loc să te „smereşti” cu fasole şi cartofi - e păcat să nu-ţi umpli pântecele cu carne din râuri, mări şi oceane, mai ales că-ţi dă Domnul voie. „Mi-am cumpărat peşte – somon congelat. Mâine e sărbătoare şi d-aia”, ne-a spus un bărbat a cărui imagine aminteşte de disponibilizaţii de la Tractorul, după ce a ieşit de pe uşa magazinului.
Cumpărăturile sunt un bun prilej de a ieşi la o „berică”, aşa că, la braţ cu plasa de peşte, bărbaţii au plecat spre cârciumi. „La mine a cumpărat soţia. Mâine (azi – n.r.) e Buna Vestire şi se mâncă peşte. Îl preparăm cu usturoi, cu vin alb, apoi mai dăm şi cu vin negru şi mergem la femei”, ne spune râzând un alt braşovean de vârsta a doua, cu bască în cap şi geacă groasă de piele. Patronii magazinelor s-au bucurat nespus, căci rare sunt ocaziile când muşterii fac dezlegare la buzunare, mai ales acum, în plină recesiune economică. „Se vinde bine şi carnea proaspătă şi cea congelată: crap, fitofag, caras. Congelat: merluciu. Cozile astea-s de două zile încoace, cu dezlegarea la peşte. Că-n rest…”, ne spune vânzătorul de la magazin. Cât ai zice peşte, acvariile cu peşti vii şi galantarele cu carne la gheaţă s-au golit, semn că azi, prin scările blocurilor comuniste va mirosi a usturoi şi a peşte prăjit. Fiind dezlegare la peşte, se spune că acela care gustă peşte de Bunavestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. Întorşi