•Pretul zilei: 20.000 lei kilogramul de capsune
La un simplu periplu prin pietele Iasului, cetateanul constata cu stupoare ca se poate insela amarnic la pret. De la un cartier la altul, produsele agroalimentare se vand cu preturi foarte variate. E drept, nu-ti da mana sa mergi pana in Nicolina ca sa cumperi un kilogram de cartofi cu 5.000 de lei mai ieftin, dar daca ai de facut multe cumparaturi e posibil sa te "arzi" in anumite locuri. Astfel, un kilogram de capsune, care costa 35.000 de lei in Pacurari, poate fi cumparat cu 20.000 de lei in Alexandru. Poti schimba si doua mijloace de transport ca sa ajungi pana acolo si tot nu iesi in pierdere, daca te deplasezi in pietele de cartier. Si nimeni nu merge la piata doar pentru un kilogram de capsune. Daca vii cu sacosele pline, cu siguranta e mai avantajos sa cumperi din pietele de cartier. Asta, bineinteles, e valabil numai pentru cei la care timpul nu inseamna neaparat bani.
De curand, au aparut cartofii noi dar din cauza raritatii lor preturile sunt inca ridicate: aproximativ 20.000 lei/kg. De aceasta situatie profita, in mod paradoxal, vanzatorii care comercializeaza cartofi recoltati anul trecut. Acestia, in loc sa fie dezavantajati de aparitia cartofilor noi, isi permit sa salte si ei preturile. O alta gaselnita amuzanta a comerciantilor de sezon o constituie etichetarea produselor. De cand cu prietenii nostri turci, avem in piata ocazia sa cumparam "rosii romanesti" si "rosii turcesti", sau "mere romanesti" si "mere turcesti". Adica cine are rosii romanesti, "se cheama ca e mai tare". Toata lumea sustine ca ar fi mai bune la gust rosiile romanesti.
O situatie speciala o prezinta piata Nicolina, care este ticsita de ofertanti basarabeni, ce practica asa-numitul "dumping" la cateva produse. De la ei poti cumpara conserve de fructe, biscuiti, peste, pulpe de pui, la preturi mult sub