Simpaticul bărbos care ne explică în pauzele meciurilor de la Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud cum şi cu ce trebuie băut fiecare sortiment de vin „se deschide“ pentru cititorii ziarului „Adevărul de Seară“
Cosmin Zidurean s-a născut la Cugir, în judeţul Alba, la 2 octombrie 1964 şi a absolvit facultatea de medicină generală din Bucureşti în anul 1990. A practicat profesia de medic aproape trei ani, ca ortoped la Spitalul Sfântul Ioan. A studiat şi regia, dar nu a putut să stea prea mult departe de cea mai mare pasiune a sa – vinul.
Adevărul de Seară:Cum se face că, deşi aţi studiat medicina şi regia, aţi devenit specialist în vinuri?
Cosmin Zidurean: Străbunicul matern, Angel Pastiu a absolvit prima şcoală de vinţeleri, cea de la Miniş, dar cu toate astea, nu de familie se leagă cariera mea în enologie. Primii ani de „generală“ i-am făcut într-o şcoală germană, la Valea Lungă, peste deal de Jidvei şi am stat în casa unui saş, Herr Binder, care mi-a povestit despre fiecare butuc de viţă pe care îl avea şi mă ducea în pivniţă şi îmi dădea să miros vinurile.
Omul ăsta avea şapte clase, dar o întreagă bibliotecă de enologie. Înainte de a intra în pivniţă se spăla, se îmbrăca curat, îşi punea un halat alb şi o centură cu alcool-metru, densimetru şi alte instrumente specifice. Intra în pivniţă ca popa în biserică şi asta m-a marcat pe viaţă. Actualmente sunt masterand la Tehnici moderne de vinificaţie, managmentul şi marketingul vinului la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV).
Cu ce vă ocupaţi când nu ne prezentaţi „vinul pe româneşte“ în pauzele partidelor de la Mondial?
Am o rubrică omonimă despre vin la Viaţa Satului, unde colaborez minunat cu Cosmin Andrei si Gabriel Gherghescu, producătorii emisiunii. Împreună cu Gabriela Mariş editez o